Schetsen van mijn werk 8

Hergebruik van materiaal in de praktijk

Een marmeren tegel uit een container verwerken tot een broche

Marmer is hard, maar kan heel goed bewerkt worden met eenvoudig handgereedschap. Het is altijd al populair geweest bij beeldhouwers om mensfiguren mee te maken. Hierdoor paste het goed bij mijn idee voor de open call My Body, My Decision van Ariel Lavian. Het stof dat vrijkomt bij het bewerken is niet giftig, maar zorgt voor stoflongen. Het dragen van een mondkap en schuren met waterproof schuurpapier is belangrijk. De kleine stukjes marmer die overblijven maak ik fijn. Samen met het gruis van het vijlen en schuren verwerk ik het in een vijzel. Ik maak het heel fijn waardoor het gebruikt kan

worden als pigment. Zo maak ik van mijn afval bruikbaar materiaal voor een schilder. Of voor mezelf natuurlijk. Het bindmiddel dat je aan pigment toevoegt bepaald op welke ondergrond je het toe kunt passen. Een nader onderzoek zeker waard. Tot die tijd wacht het geduldig in een potje in mijn atelier.

Hoe je pigment maakt lees je in mijn blog Zelf pigmenten maken