Duurzaam ondernemen 3

Milieuvriendelijke sieraden

Een echte bijdrage of greenwashing?

Ik zie dit vaak bij bedrijven met milieuvriendelijke producten: milieuvriendelijke sieraden. Met de volgende tekst worden de producten aangeprezen...alle goudsmeden en ambachtslieden in ons netwerk werken met handmatige processen, waarbij één stuk per keer wordt gemaakt, waardoor materialen worden verminderd, hergebruikt en gerecycled, en daarmee onze voetafdruk op aarde. Messing is een natuurlijk en duurzaam materiaal dat van de aarde is afgeleid.

 

Dit is een voorbeeld van greenwashing. Messing komt niet voor in de natuur. Het wordt wel sinds de prehistorie gemaakt door koper te smelten met het mineraal zinkspaat.

Elke vorm van productie is schadelijk voor het milieu. Daarom kan ik geen milieuvriendelijke sieraden en sculpturen maken. Ze komen voort uit een innerlijke drang om mijn gevoelens vorm te geven. Dat is iets wat ik niet kan weerstaan. Maar ik kan bij de  productie wel keuzes maken die de druk op het milieu verminderen. Mijn afvalstromen minimaliseren, groene energie gebruiken en recyclen. Een nog efficiëntere manier is om mijn afval verder te verwerken tot een product. Dat doe ik met het steenafval dat ik vermaal tot pigmenten. Van een eidooier kan ik bijvoorbeeld temperaverf maken om hout te beschilderen. Het zijn de vele kleine beetjes die helpen. Maar wat niet helpt, is consumenten alléén het idee geven dat ze een verantwoorde aankoop doen. Dat is gewoon misleiding!

Hoe je pigment maakt lees je in mijn blog Zelf pigmenten maken