Duurzaam ondernemen 2

Het opknappen van een kringloop vondst

Een echte bijdrage of greenwashing?

Overwegen om dingen wel of niet te kopen is duurzaam. Kopen bij een kringloopwinkel is dat ook. Tenminste, als je niet iets koopt dat je snel weer weggooit. Deze stoel uit de kringloop heb ik voorzien van een nieuwe bekleding en schuimlaag. Het schuim komt uit koffers met showroomverlichting. Toen ik de koffers aan het opruimen was, heb ik het schuim bewaard omdat het nog bruikbaar was. Gelukkig heb ik ruimte om dingen te bewaren tot ik ze kan gebruiken. Dankzij de flexibele rugleuning en het vernieuwde

 schuim zit ik al negen jaar comfortabel in mijn atelier. Ik heb er bewust voor gekozen om het metaal niet te verven. Voor de functionaliteit is het niet nodig en verf is schadelijk voor het milieu. Je kunt dus niet in oneliners spreken over duurzaam of niet-duurzaam. In plaats daarvan is het steeds een zorgvuldig afwegen. Er is geen sprake van goed of fout. Het is blijven werken aan minder milieubelastend zijn.