On resilience

Veerkracht, je kunt niet zonder

Verbeter de wereld, begin met jezelf. Vanuit dat idee probeer ik mijn steentje bij te dragen aan het verantwoord omgaan met het milieu. Zo werden de scherven van een lamp die ongelukkig sneuvelde geen afval, maar materiaal. Van een grote scherf heb ik ovalen geslepen, die ik verwerkt heb in een ketting. De vierkante messing draad, die daarvoor gebruikt is, heb ik getrokken van messing staafjes die ik vond op een bouwplaats.

De titel On resilience verwijst naar de veerkracht, die je in je leven nodig hebt om de problemen op je levenspad op te kunnen lossen. Het paste daarom goed in het thema van een wedstrijd voor sieraden over hoe je omgaat met Covid-19. In januari heb ik foto's met een CV en aanvullende informatie gemaild. Tot mijn grote vreugde kreeg ik in februari het bericht dat mijn ketting geselecteerd was voor een fysieke beoordeling door

de wedstrijdjury. Voor het verzenden naar Italië heb ik een doos gemaakt van een restant multiplex plaat. De scharnieren en de sluiting heb ik gemaakt van reepjes leer. Regelmatig heb ik stukjes leer nodig en daarom bewaar ik de schachten van mijn kapotte laarzen. Om ervoor te zorgen dat de bekken van mijn bankschroef geen beschadigingen maken op werkstukken bijvoorbeeld. Het fijne leer van de binnen kant van een laars kwam me nu van pas voor de doos van de ketting.

Mijn ketting en doos zijn inmiddels weer terug in Maastricht. Helaas is mijn ketting niet geselecteerd voor de expositie. De stickers die in Italië op de doos zijn geplakt laat ik zitten. Ze geven me de veerkracht om het een volgende keer toch weer te proberen. Voor nu zie ik het als compliment dat mijn ketting gelegen heeft tussen de werken van kunstenaars die ik zeer bewonder.