Casting- Iconoc(l)ast

Een super workshop van Peter Vermandere

Het beheersen van verschillende technieken is voor mij heel belangrijk. Voor het omzetten van ideeën in vormen heb ik verschillende materialen en technieken nodig, om niet gehinderd te worden door technische beperkingen. Toen ik zag dat Peter Vermandere een workshop gieten organiseerde in zijn atelier in Antwerpen, heb ik me meteen ingeschreven. Zo heb ik opnieuw voor een week een hotel geboekt  in Antwerpen en ben ik op maandagmorgen heel vroeg in de trein gestapt. In Idar Oberstein, tijdens de International Summer Akademie 2018, had ik al van diverse deelnemers gehoord datze de workshop die ze bij Peter hadden gevolgd heel goed vonden. Ik kan niet anders zeggen dan dat ze gelijk hadden. Peter heeft heel veel verschillende technieken aangedragen en bood volop ruimte om te experimenteren. Voor de klassiek verloren was techniek moet je investeren in een smeltoven en een keramische oven, wat niet voor iedereen is weggelegd. Met de andere technieken kun je min of meer meteen aan de slag in je eigen atelier. Het gieten van tin in siliconenmallen en vormzand biedt veel ruimte om te experimenten en maakt het mogelijk om je ideeën sneller te ontwikkelen. Bij mij kwamen de zoömorfe figuren weer tot leven. Veel van mijn eerste beelden en objecten waren geïnspireerd op de vormen van dieren. Wellicht 

dat de studie biologie van mijn dochter en haar stage aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen te Brussel ook de geest rijp had gemaakt. Feit is dat ik na jaren waarin ik steeds abstracter was gaan werken weer terug kwam bij dierfiguren. Een hele fijne ontdekking, omdat ik er meer en meer achter kom dat ik een verhalen verteller ben. Daarnaast is het mij ook duidelijk geworden dat ik in mijn sieraden niet al mijn ideeën kwijt kan en ik dus meer beeldhouwer ben dan gedacht. Met een schat aan informatie, een berg aan inspiratie en een vracht aan vragen voor mezelf ben ik na 5 dagen terug naar Maastricht gereisd. Met een super lekker taartje van banketbakker chocolatier Delrey voor de thuisblijvers.

Dankbaar voor de inspiratie, inzichten en gezelligheid van de andere deelnemers en Peter en Daisy.

Op de video het eerste experiment met gutsen in hitte bestendige siliconen en het gieten van tin, op de middelste foto de gietbomen met werkstukken van alle deelnemers en helemaal links mijn werkstukken van die week.