Expo Museum Tinguely AHOY

Inspiratie vaart gewoon voorbij!

Museum Tinguely AHOY meerde aan in Maastricht.

De tv kan mij vaak niet boeien. Ik lees liever een boek of ben aan het schetsen als ik niet in mijn atelier werk. Toch hou ik wel van bewegende beelden. De beelden van Jean Tinguely bijvoorbeeld. Het bezoeken van zijn museum, in Basel Zwitserland, staat op mijn wensenlijst. Tot mijn grote plezier kwam het Tinguely museum in augustus naar Maastricht toe. Onder het motto Museum Tinguely Ahoy maakte het museum een reizende tentoonstelling op een boot. Het vierde hiermee zijn 25-jarig jubileum. Jean Tinguely (1925-1991) is een innovatieve Zwitserse kunstenaar uit de twintigste eeuw die werkte met afvalmateriaal. In een speciaal omgebouwde schuit ging de expositie langs

plaatsen die relevant waren voor Tinguely's artistieke carrière, zoals Parijs, Antwerpen, Maastricht en Amsterdam. Op de foto zie je een deel van de tentoonstelling in de romp van het drijvende museum. De video laat het spectaculaire fonteinbeeld op het dek zien. Het mooie van kijken naar kunst voor mij is niet alleen het plezier tijdens het kijken zelf. Vaak merk ik dat ik door het kijken naar kunst op een andere manier de wereld om me heen ervaar. Na mijn bezoek aan de boot zat ik in onze tuin. Keek ik toch anders naar de zoemende bijen. Kinetische kunst van Tinguely en kinetische kunst van moeder natuur.