Expo Calder-Picasso

Waarom je kunst in het echt moet zien.

Musée Picasso Paris

Helaas moet je kunst in het echt zien. Ik vind dat jammer, omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft om een museum te bezoeken. Gelukkig zijn er buiten musea nog andere mogelijkheden. Er staan heel veel beelden op pleinen en in parken. Die kun je gewoon gaan bekijken en die mag je zelfs aanraken! Er zijn ook galeries die je kunt bezoeken. Als je het een beetje eng vindt om daar binnen te stappen, dan kun je ook een kunstmarkt bezoeken. Het gaat er namelijk niet om dat je kunst ziet van een beroemde kunstenaar. Het gaat erom of je geraakt wordt door een kunstwerk, niet of je het kunt begrijpen of betalen. Je kunt gewoon plezier hebben om naar iets te kijken omdat je van de kleur houdt.

Kun je dan alleen van kunst genieten als je het in het echt ziet? Natuurlijk niet, want ik kan ook heel erg genieten van kunstboeken. Veel werken die daarin staan heb ik niet in het echt gezien. Het helpt wel als je veel kunst in het echt gezien hebt, omdat je dan de informatie die ontbreekt op een foto kunt aanvullen in je hoofd. Om die informatie te verzamelen hoef je niet de wereld rond te reizen.

Ik ben een echte huismus, maar ik ga graag op pad om een museum of galerie te bezoeken. De foto hierboven heb ik gemaakt op de tentoonstelling Calder-Picasso. Op de foto zie je de schaduw van de twee vormen, waardoor je al kunt zien dat ze los voor het schilderij bungelen. Je kunt niet zien dat de losse vormen aan de achterkant een andere kleur hebben. Op de video kun je dat wel goed zien. Kijk dus ook eens op YouTube, want daar kun je ook kunst beleven.