Diamond Grading 2

Het beoordelen van diamanten gebeurt aan de hand van een standaard methode waarbij je elke diamant beoordeelt op de 4 C's, Carat, Clarity, Colour en Cut.

Met behulp van een gekalibreerde weegschaal is het karaat (Carat) van een diamant eenvoudig te bepalen. Één karaat is gelijk aan 0,2 gram.

Om de helderheid (Clarity) te kunnen beoordelen maak je een tekening van de diamant, waarbij je alle fysieke kenmerken van die diamant met behulp van symbolen in het groen (de kenmerken aan het oppervlak) en in rood (de interne kenmerken) weergeeft. Op de linkerfoto staan de tekeningen van de boven- en onderkant van 3 verschillende diamanten.  De diamant wordt bekeken met een loep die 10x vergroot. Wanneer je een diamant met een loep bekijkt, houdt je de diamant met een pincet in je ene hand en de loep in je andere hand vast. Het vergt de nodige oefening om te weten wat je ziet en dat op de juiste plek in te tekenen en het volgende facet van de 57 facetten te gaan bekijken, nadat je de loep hebt neergelegd. Onder een microscoop blijft de diamant stil liggen totdat je klaar bent met tekenen en je met een handeltje de diamant verder draait om het volgende facet te bekijken. We mochten daarom beginnen met de microscoop.

Het bepalen van de kleur (Colour) is het moeilijkst. Je moet de diamant vergelijken met een referentie set van negen diamanten. De onderlinge verschillen tussen de kleuren is zo klein dat je echt heel veel moet oefenen om tot de juiste beoordeling te komen.

Het slijpsel (Cut) beoordelen vond ik het minst moeilijk. Het gaat daarbij om het beoordelen van de onderlinge proporties van het slijpsel en mijn opleiding als docent handvaardigheid/beeldhouwer kwam hierbij goed van pas. Maar ook hier moest ik veel oefenen om de proporties op de juiste manier om te zetten in %. Op de middelste foto staat een formulier voor het beoordelen van proporties.

Alle waarden die je vind komen in een rapport en als je alles correct beoordeeld hebt kun je een diamant aan de hand van de beschrijving herkennen en komt elke andere Daimond Grader tot dezelfde conclusie. Zo'n rapport is te vergelijken met een pasfoto, omdat geen enkele diamant precies dezelfde insluitsels en krasjes heeft. (foto rechts)