project Pebbles Are a Girl's Best Friend

Waarom worden diamanten en edelstenen in sieraden gebruikt?

Ik onderzoek of het ook anders kan

Diamonds are a girl's best friend zei Marylin Monroe. Als gecertificeerd Diamond Grader heb ik veel schitterende diamanten gezien. Helaas hebben diamanten en edelstenen ook een minder schitterende kant. Bij het delven en slijpen van stenen zijn de arbeidsomstandigheden vaak slecht en ontstaat veel milieuschade. De hoge prijs die een consument betaald voor zo'n steen gaat niet naar de mijnwerker en slijper, maar naar de tussenhandelaren. De echte prijs wordt betaald door de natuur, de arbeiders en plaatselijke bevolking, die achterblijven met de gevolgen van de schade.

Ik ben geen voorstander van het verbieden van edelstenen. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die sociaal verantwoorde en duurzame stenen leveren. Een stap in de goede richting.

Met mijn project onderzoek ik of het ook anders kan. Kun je ook iets moois en waardevols maken zonder edelstenen en edelmetalen? Zit bij sieraden, net als bij andere kunstuitingen, ook de waarde in het idee en de schoonheid.

De doorboorde kiezels in de boorkern prikkelde mijn verbeelding. Ik vond de boorkern bij het afval van een huis dat werd verbouwd. De stenen en het beton vormde een deel van een fundament. Samen sterk werden ze los van het fundament afval. Verwerkt tot materiaal krijgen ze opnieuw waarde.

Een oproep om op een andere manier te kijken naar onze relatie met de natuur.