Dit object bestaat uit drie unieke broches, die samen een groep ontheemde mensen verbeelden.

 

Helaas zijn er wereldwijd grote groepen vluchtelingen. Als onderdeel van een groep wordt je anoniem en vaak onzichtbaar als medemens. Ik wilde de mensen achter de getallen, die worden genoemd in het nieuws, een gezicht geven.

Op de onderkant van scherven van wit geglazuurde tegels ontdekte ik veel verschillende patronen en kleurnuances. De scherven zijn onderdeel van sloopafval dat gebruikt wordt op wandelpaden. Door de scherven te slijpen veranderden ze van onaantrekkelijk afval in cabochons. Met hun witte kant een groep simpele ovalen, maar de achterkant maakt ze tot unieke cabochons. Zo verbeelden ze de gezichten die schuil gaan achter de getallen. Deze portretten  bungelen tijdens het dragen onder de speld, zoals vluchtelingen overgeleverd zijn aan hun lot.

Drie broches en een houten voetstuk vormen samen één object. Het voetstuk geeft de broches de status van borstbeelden. De beschrijving van dit werk bestaat uit negen strofes en er zijn negen broches. Zodoende zijn er drie unieke objecten.

Met dit werk heb ik meegedaan aan Eureka. Een wedstrijd georganiseerd door galerie Friends of Carlotta ter gelegenheid van hun 25- jarig bestaan. Helaas hebben zij als gevolg van de Covid-19 pandemie de wedstrijd en bijbehorende tentoonstelling moeten annuleren. Er is wel een online catalogus gemaakt. Nieuwsgierig naar het eureka gevoel van de andere 86 deelnemers? Via deze link kun je de catalogus downloaden van Eureka.

 

Over het ontstaan van deze serie en over het werkproces heb ik de BLOG Eureka geschreven.

Neglected-Respected # 1 broche-object

€ 395,00

Neglected-Respected # 1 broche-object

€ 395,00

2020

one of a kind

sterling zilver, 935 zilver, gevonden keramische tegel, alpaca pin, eikenhout, messing

 

merkteken 925, meesterteken

broche 1; terracotta tegel met honingraatpatroon

hoogte  55mm

breedte   58mm

diepte   18mm

 

broche 2; terracotta tegel met streeppatroon

hoogte  51mm

breedte   46mm

diepte   17mm

 

broche 3; tegel van witte klei met ruitpatroon

hoogte  50mm

breedte   47mm

diepte   18mm

 

sokkel; eikenhout met losse houder voor wandmontage

hoogte  60 mm

diepte  60 mm

lengte  190  mm

 

Dit object bestaat uit 3 unieke broches met de sokkel en een losse houder voor wandmontage. De broches kunnen los gedragen worden en de tegel kan naar keus met de geglazuurde witte kant of met het patroon naar voren gedraaid worden.

 

Neem gerust contact met me op voor meer details. contact