Kidoesj beker als cadeau voor de Bar Mitswa van TF in opdracht van zijn opa.

Het plezier waarmee deze kleinzoon muziekstukken steeds sneller probeert te spelen op de piano van zijn opa's moeder, was het uitgangspunt van dit ontwerp. Snelheid en beweging of beter de illusie daarvan, want magie is zijn andere passie. Ik moest denken aan het schilderij Hond aan de lijn van Giacomo Balla (Turijn, 18 juli 1871 – Rome, 1 maart 1958) die in zijn werken beweging wilde laten uitkomen. De hoogglans gepolijste bodem van deze beker raakt door het gebruik bekrast, zoals het leven ook sporen op ons mensen nalaat.

 

De beker is 3D geprint in was, waarna het wasmodel met de klassieke verloren was methode in zilver is gegoten. Met dank aan Horbach Idar-Oberstein voor het vakmanschap waarmee ze dit moeilijke ontwerp hebben gegoten.

Het afwerken van de beker doe ik met de hand.

Betekenis Kidoesj beker

 

Een traditionele kidoesj beker is gemaakt van goud of zilver en prachtig gedecoreerd en/of gegraveerd met namen of Thora teksten. Kidoesj bekers worden op vrijdagavond aan het begin van de Sjabbat maaltijd gevuld met wijn of druivensap. Kidoesj betekent letterlijk heiliging en met het uitspreken van gebeden en bijbehorende rituelen wordt een gewone maaltijd tot een religieuze handeling.

Kidoesj beker TF

2021

one of a kind

sterling zilver

 

merktekens  meesterteken

hoogte  85 mm

diameter  50 mm

 

privé collectie

 

Neem gerust contact met me op voor meer details. contact